V Vrtcu Pedenjped v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana že nekaj let organiziramo srečanja,
imenovana Šola za starše

V letu 2023/24 se bomo v okviru šole za starše srečali trikrat.

 

  1. 1. srečanje: 17.10.2023, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Vpliv sodobne tehnologije na razvoj komunikacije, govora in jezika.
Izvajalka: Nika Boncelj, mag. prof. logopedinja in surdopedagoginja.

 

  1. 2. srečanje: 14.11.2023, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Kako lahko starši vplivajo na razvoj komunikacije, govora in jezika svojega otroka.
Izvajalka: Nika Boncelj, mag. prof. logopedinja in surdopedagoginja.

 

  1. 3. srečanje: 8.1. 2024, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Pogovor - temelj dobrih družinskih odnosov.
Izvajalka: mag. Bernarda Potočnik.

 

UDELEŽBA JE BREZPLAČNA.

Namen šole za starše je pogovarjati se o pogostih vprašanjih v zvezi z razvojem in vzgojo otrok ter o dogajanjih, ki so zelo vsakdanja, pa so nam vendarle večkratneznanka.

Želimo si tudi izmenjave mnenj in izkušenj o različnih vsakdanjih izzivih starševstva. Zato ste starši vabljeni k aktivnemu sodelovanju in zastavljanju vprašanj.

Informacije o zdravstveno higienskem in prehranskem režimu za starše otrok Vrtca Pedenjped

V prilogi se nahajajo informacije o zdravstveno higienskem in prehranskem režimu za starše otrok Vrtca Pedenjped. Pomembno je, da so straši otrok seznanjeni z zdravstveno higienskem in prehranskem režimu v vrtcu Pedenjped in ga upoštevajo. Z upoštevanjem priporočil zagotavljamo čisto, zdravo in varno okolje, ki je podlaga za uspešno pedagoško delo in zdrav razvoj otroka ter spremljanje zdravstvenega stanja in izvajanja preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

 

Kako se zaščititi pred klopi?

Pomlad je čas, ko se s prebujanjem narave na prostem odvijajo številne aktivnosti. Med drugim ljudje pogosto zaidemo tudi v gozdove in druge predele, kjer pa na nas lahko prežijo klopi.

 

Preprečevanje in odpravljanje ušivosti - ključno vlogo imajo starši!

Včasih je bila ušivost spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, danes pa se pojavlja brez pravila, tudi v državah z najvišjim standardom. Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vendar s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje.Objavljamo gradiva, ki naj bodo v pomoč pri preprečevanju uši in pri ravnanju v primeru, da se uši pojavijo.

 

Zdrava prehrana otrok v predšolskem obdobju

Prehrana otroka v predšolskem obdobju ima pomemben vpliv na zdravje. Gre za obdobje, ko se hrana porabi za izgradijo kosti, mišic in organov, vpliva pa tudi na razvoj možganov. Zato so prehranske potrebe otrok posebne.

V tem času je otrok popolnoma odvisen od nas odraslih, ki skrbimo zanj in oblikujemo njegovo prihodnost. Poleg tega izkušnje s prehrano v tem obdobju pomembno zaznamujejo prehranske navade v odrasli dobi.

Preprečujmo širjenje nalezljivih bolezni

Zloženka je namenjene staršem otrok, ki prvič vstopajo v vrtec. Vsebina je razdeljena v dva dela. Prvi del obravnava kdaj otrok zaradi nevarnosti prenosa nalezljivih bolezni ne sme v vrtec. Drugi del pa govori o tem, kako je s prinašanjem hrane v vrtec.

 

 Kdaj otrok sme v vrtec glede na njihovo zdravstveno stanje

Objavljamo nove smernice za pediatre - vključenost otrok v vrtec glede na njihovo zdravstveno stanje. Pri zdravstvenem stanju otroka poleg navedenega upoštevajte tudi otrokovo splošno kondicijo, počutje, da se normalno prehranjuje, spi in igra. 

Starši imate pravico in dolžnost, da bolnega otroka negujete doma. Otrok se bo bolje počutil in hitreje pozdravil v domačem okolju. Poleg tega ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred nalezljivimi boleznimi. 

Prosimo vas tudi, da v vrtec sporočite vzrok odsotnosti vašega otroka (vedno če gre za nalezljivo bolezen), saj le tako lahko ustrezno izvedemo vse ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

Nina Suhadolc Milković, zhr

 

Vrtec Pedenjped se vedno odzove na stiske ljudi. Tokrat smo v sodelovanju z zaposlenimi in starši vrtca Pedenjped, vrtcem Galjevica in Zvezo Prijateljev mladine Moste-Polje dobrodelnost delili med ljudi s Črne na Koroškem. Večino materiala, ki ga potrebujejo krajani poplavljene Koroške, smo odpeljali direktno do ljudi. Nekaj zbranega materiala smo pripeljali tudi na zbirno mesto v kraj Žerjav, kjer smo se srečali z Ministrom za notranje zadeve, Generalnim direktorjem Policije Slovenije, županom Mežice in srčnimi krajani prostovoljci.

Ker dobrodelnost ni enkratni dogodek, pomoči potrebnim ljudem še naprej dostavljamo potreben material – samokolnice, lopate, grablje, metle, izotonične napitke in hrano za živali.

Videli smo porušene ceste, mostove in uničene hiše. V srce pa se nam je najbolj vtisnila solidarnost, srčnost, prijateljstvo, objem, prijazne besede in pomoč. Slovenci imamo res veliko srce in največ šteje to, da ljudje niso pozabljeni.

Zapisala: Maja kiš

View the embedded image gallery online at:
https://www.vrtec-pedenjped.si/obvestila#sigProIdb75e38141d

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je vrtec prejel več vlog za vpis v vrtec šolsko leto 2023/2024 kot ima prostih mest, zato je o sprejemu otrok, dne 4. 4. 2023 odločala Komisija za sprejem otrok. Obvestila o sprejemu otroka v vrtec oziroma Obvestilo o uvrstitvi otroka na čakalni seznam vrtca so bila z navadno pošto poslana v torek, 11. 4. 2023. 

O vseh nadaljnjih postopkih vpisa vas bomo obvestili.

VPIS  OTROK V JAVNE  VRTCE ZA ŠOLSKO LETO 2023/24

Vpis otrok v javne vrtce na območju Mestne občine Ljubljana za šolsko leto 2023/24 bo potekal od 1. do 15. marca 2023.

Vlogo za vpis morajo oddati:

  • starši, ki otroka prvič vpisujejo v vrtec
  • starši otroka, ki je na centralnem čakalnem seznamu v šolskem letu 2022/23 in še potrebujejo vrtec
  • starši, ki so vlogo oddali po 15. marcu 2022 in otrok ni sprejet v vrtec
  • starši otrok, ki že obiskujejo vrtec in želijo otroka vključiti v drug javni vrtec na območju Mestne občine Ljubljana.

 

Kako bo potekal vpis?

Starši lahko vpišejo otroka na več načinov. Izpolnjeno in podpisano vlogo, ki jo dobite na spletni strani vrtca (vloga.pdfali vloga za neposredno vnašanje podatkov) lahko:

  • prinesejo osebno na upravo vrtca (Vrtec Pedenjped, Cerutova ulica 6, 1000 Lj.),
  • pošljejo priporočeno po redni pošti (Vrtec Pedenjped, Cerutova ulica 6, 1000 Lj.),
  • pošljejo skenirano vlogo na uradni elektronski naslov vrtca (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

OPOZORILO:  Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih (Ur.l.RS, št.142/20) v 51. a členu določa, da mora biti otrok pred vključitvijo v vrtec cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, razen, če za opustitev cepljenja obstajajo medicinski razlogi, ugotovljeni z odločbo o opustitvi cepljenja.  Če otrok ni cepljen iz drugih osebnih razlogov staršev ali skrbnikov, ga vrtec ne sme sprejeti. V tem primeru oddaja vloge za vpis ni smiselna. To velja za vpis iz vseh alinej iz prejšnje točke te informacije. 

 

Kdaj starši prejmejo informacijo o sprejemu v vrtec?

Če bo v vrtec prve izbire  vpisanih več otrok, kakor je v vrtcu prostih mest, bo o sprejemu odločala komisija za sprejem otrok. Komisije bodo zasedale od 4. do 6. aprila 2023. Po zasedanju komisij bodo staršem 11. aprila 2023  poslana obvestila o sprejemu otroka v vrtec, oziroma o uvrstitvi na čakalno listo. Po končanih postopkih sprejema otrok v vrtce, se za vrtce, ki imajo oblikovane čakalne sezname otrok, te sezname združi v centralni čakalni seznam, tako da se prednostni vrstni red oblikuje po doseženem številu točk, ki ga je določila komisija za sprejem v posameznem vrtcu. 

V primeru, da starši v šolskem letu 2023/24 trikrat zapovrstjo odklonijo povabilo vrtca k vpisu in podpisu pogodbe v določenem roku iz poziva vrtca, bo otrok uvrščen na zadnje mesto čakalnega seznama.

Dodatna pojasnila

Starši lahko dodatna pojasnila o vpisu otrok dobijo v vseh ljubljanskih javnih vrtcih.

Dodatne informacije so dostopne tudi na spletni strani Mestne občine Ljubljana – zavihek Moja Ljubljana – Otroci  v Ljubljani – Vrtci v Ljubljani.

Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje