V športni dvorani Baza v Štepanjskem naselju, se je kar dva dopoldneva odvijal edinstven športni dogodek, ki je združil najmlajše in njihove vzgojitelje v prijetno druženje. S "POLŽJIMI IGRAMI", kot smo jih poimenovali, spodbujamo zdrav življenjski slog in sodelovanje tako med otroki kot zaposlenimi.

Pet ljubljanskih vrtcev Miškolin, Zelena jama, Vrtec Otona Župančiča, Jarše in Pedenjped že vrsto let zgledno sodelujemo in vsako leto organiziramo skupno prireditev. Tokratni krovni organizator športnega dogodka je v sodelovanju z vsemi ostalimi vrtci, Vrtec Pedenjped. Maskota polž je v našem vrtcu prebival dve leti, na prireditvi ga je ravnateljica Marjana Zupančič predala vrtcu Zelena jama, ki je naslednji organizator iger. 

Otroci so se s svojimi vzgojitelji zbrali v pokriti dvorani, kjer so jih pričakale različne športne aktivnosti, prilagojene njihovi starosti in sposobnostim. Vsaka igra je bila oblikovana tako, da je spodbujala gibanje, razvijala motorične sposobnosti in krepila timski duh. V dveh dneh se je v dvorani zvrstilo preko 660 predšolskih otrok.  Videti otroke, kako se veselijo gibanja in na igriv način spoznavajo sovrstnike iz različnih vrtcev, je neprecenljivo. Poleg tega je to odlična priložnost za krepitev medsebojnih odnosov in sodelovanje med otroki.

Polžje igre so tradicionalen dogodek, ki združuje zabavo, šport in medsebojno povezovanje. Skozi takšne prireditve vrtci krepimo zavest o pomenu gibanja in športa že v zgodnjem otroštvu ter spodbujamo zdrav življenjski slog in socialne veščine.

Zapisala: mojca laznik

Spoštovani starši!

Obveščamo vas, da je vrtec prejel več vlog za vpis v vrtec za šolsko leto 2024/2025 kot ima prostih mest, zato je o sprejemu otrok odločala komisija za sprejem otrok. 

V prilogi objavljamo Čakalni seznam za sprejem otrok za šolsko leto 2024/2025 za I. starostno obdobje. Otroci II. starostnega obdobja so bili sprejeti v celoti. 

Lep pozdrav

Marjana Zupančič,                                                                                                                                          
ravnateljica

V Vrtcu Pedenjped v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana že nekaj let organiziramo srečanja,
imenovana Šola za starše

V letu 2023/24 se bomo v okviru šole za starše srečali trikrat.

 

  1. 1. srečanje: 17.10.2023, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Vpliv sodobne tehnologije na razvoj komunikacije, govora in jezika.
Izvajalka: Nika Boncelj, mag. prof. logopedinja in surdopedagoginja.

 

  1. 2. srečanje: 14.11.2023, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Kako lahko starši vplivajo na razvoj komunikacije, govora in jezika svojega otroka.
Izvajalka: Nika Boncelj, mag. prof. logopedinja in surdopedagoginja.

 

  1. 3. srečanje: 8.1. 2024, ob 17ih v Pedenjcarstvu, Kašeljska 125

Tema: Pogovor - temelj dobrih družinskih odnosov.
Izvajalka: mag. Bernarda Potočnik.

 

UDELEŽBA JE BREZPLAČNA.

Namen šole za starše je pogovarjati se o pogostih vprašanjih v zvezi z razvojem in vzgojo otrok ter o dogajanjih, ki so zelo vsakdanja, pa so nam vendarle večkratneznanka.

Želimo si tudi izmenjave mnenj in izkušenj o različnih vsakdanjih izzivih starševstva. Zato ste starši vabljeni k aktivnemu sodelovanju in zastavljanju vprašanj.

Informacije o zdravstveno higienskem in prehranskem režimu za starše otrok Vrtca Pedenjped

V prilogi se nahajajo informacije o zdravstveno higienskem in prehranskem režimu za starše otrok Vrtca Pedenjped. Pomembno je, da so straši otrok seznanjeni z zdravstveno higienskem in prehranskem režimu v vrtcu Pedenjped in ga upoštevajo. Z upoštevanjem priporočil zagotavljamo čisto, zdravo in varno okolje, ki je podlaga za uspešno pedagoško delo in zdrav razvoj otroka ter spremljanje zdravstvenega stanja in izvajanja preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

 

Kako se zaščititi pred klopi?

Pomlad je čas, ko se s prebujanjem narave na prostem odvijajo številne aktivnosti. Med drugim ljudje pogosto zaidemo tudi v gozdove in druge predele, kjer pa na nas lahko prežijo klopi.

 

Preprečevanje in odpravljanje ušivosti - ključno vlogo imajo starši!

Včasih je bila ušivost spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, danes pa se pojavlja brez pravila, tudi v državah z najvišjim standardom. Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vendar s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje.Objavljamo gradiva, ki naj bodo v pomoč pri preprečevanju uši in pri ravnanju v primeru, da se uši pojavijo.

 

Zdrava prehrana otrok v predšolskem obdobju

Prehrana otroka v predšolskem obdobju ima pomemben vpliv na zdravje. Gre za obdobje, ko se hrana porabi za izgradijo kosti, mišic in organov, vpliva pa tudi na razvoj možganov. Zato so prehranske potrebe otrok posebne.

V tem času je otrok popolnoma odvisen od nas odraslih, ki skrbimo zanj in oblikujemo njegovo prihodnost. Poleg tega izkušnje s prehrano v tem obdobju pomembno zaznamujejo prehranske navade v odrasli dobi.

Preprečujmo širjenje nalezljivih bolezni

Zloženka je namenjene staršem otrok, ki prvič vstopajo v vrtec. Vsebina je razdeljena v dva dela. Prvi del obravnava kdaj otrok zaradi nevarnosti prenosa nalezljivih bolezni ne sme v vrtec. Drugi del pa govori o tem, kako je s prinašanjem hrane v vrtec.

 

 Kdaj otrok sme v vrtec glede na njihovo zdravstveno stanje

Objavljamo nove smernice za pediatre - vključenost otrok v vrtec glede na njihovo zdravstveno stanje. Pri zdravstvenem stanju otroka poleg navedenega upoštevajte tudi otrokovo splošno kondicijo, počutje, da se normalno prehranjuje, spi in igra. 

Starši imate pravico in dolžnost, da bolnega otroka negujete doma. Otrok se bo bolje počutil in hitreje pozdravil v domačem okolju. Poleg tega ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred nalezljivimi boleznimi. 

Prosimo vas tudi, da v vrtec sporočite vzrok odsotnosti vašega otroka (vedno če gre za nalezljivo bolezen), saj le tako lahko ustrezno izvedemo vse ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

Nina Suhadolc Milković, zhr