ETZO je spodbuda k zmanjševanju ustvarjanja odpadkov vseh vrst ter smiselna ponovna uporaba živil, oblačil, vrečk, odpadnega materiala inpodobnega, s čimer onesnažujemo naš planet.
image.png

V vrtcu Pedenjped bomo v TEDNU ZMANJŠEVANJA ODPADKOV organizirali po vseh naših enotah različne aktivnosti, s katerimi bomo pripomogli k ozaveščanju pri ponovni uporabi odpadnega materiala:

  • ZBIRANJE STARIH ODEJIC IN BRISAČ, ki jih bomo predali ZAVETIŠČU ZA ŽIVALI.
  • ZBIRANJE STAREGA PAPIRJA -izkupiček bomo namenili Skladu vrtca, ki finančno pomaga pri plačilu dodatnih dejavnosti za otroke iz socialno ogroženih družin. 
  • ODPADNI MATERIAL bomo uporabili pri IZDELAVI DIDAKTIČNIH IGRAČin IZDELAVI NOVIH IZDELKOV, DEKORACIJ. 
  • ODPADNI MATERIAL bodo vzgojitelji uporabili pri vzgojno izobraževalnem delu na različne načine (razvrščanje, likovno ustvarjanje, gibanje…)
  • OBLAČILA, OBUTEV IN DRUGO OPREMO, ki bi jo sicer zavrgli, bomo zbrali in jo podarili naprej tistim, ki jo potrebujejo. 
  • Izvedli bomo projekt NE ZAVRZI OBLEKO -REŠI PLANET – iz starih kosov oblačil, bomo izdelali nove uporabne predmete. 

O tem, kaj se bo dogajalo v vaši enoti, vas bo obvestila vzgojiteljica/vzgojitelj. 

Z aktivnostmi želimo povezati otroke, starše in zaposlene z mislijo, da lahko vsak posameznik z majhnimi koraki prispeva k skupnemu cilju ohraniti naš planet. Nekatere organizacije za to skrbijo celo leto: JP VOKA SNAGA | Center Ponovne Uporabe | Zbirni Center (ponovnauporaba.si)

S spremembami vedenja prispevajmo k zmanjšanju odpadne embalaže

Odpadna embalaža je pereč problem današnje družbe. Na eni strani je tesno povezan z načinom proizvodnje, ker se za pakiranje izdelkov velikokrat uporabi več embalaže, kot je potrebno, po drugi strani pa tudi z našo potrošnjo, saj vsak dan ustvarimo veliko odpadne embalaže.

Čeprav težko vplivamo na način proizvodnje, lahko z drobnimi spremembami vedenja in nakupovanja precej prispevamo k zmanjšanju odpadne embalaže.

157 kg embalaže na prebivalca

Embalaža je vsak material, ki obdaja, varuje ali hrani izdelek na poti od proizvajalca do končnega uporabnika. Čeprav si brez embalaže težko predstavljamo vsakdan, ta postaja vse večji globalni problem, saj proizvajamo in porabljamo vse preveč embalaže. Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo povprečno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca.

Tudi sami lahko pripomoremo k zmanjšanju količine odpadne embalaže

Organizatorji Evropskega tedna zmanjševanja podatkov so podali nekaj smernic in inovativnih predlogov, ki lahko pripomorejo, da s skupnimi močmi zmanjšamo porabo embalaže in da o tem pomagamo ozaveščati tudi druge.

Dnevnik odpadne embalaže

Ali veste, koliko odpadne embalaže proizvedete v enem dnevu, tednu ali mesecu? Če želimo zmanjšati količino odpadne embalaže, moramo najprej ugotoviti, kje in za kaj uporabljamo embalažo in kako lahko svoje vedenje spremenimo. Odličen pripomoček je dnevnik odpadne embalaže, z njim bomo lahko prepoznali svoje navade in naredili korak k bolj trajnostno naravnanemu vedenju.

Degustacija vode iz pipe

Voda iz pipe je veliko boljša kot ustekleničena voda, ki veliko bolj obremenjuje okolje in po vsem svetu ustvarja približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov. Ljudi lahko spodbudite k pitju vode iz pipe tako, da v svojem lokalnem okolju organizirate degustacijo vode in tako pomagate razbiti mit, da je ustekleničena voda boljša kot voda iz pipe.

Kosilo z nič odpadki

Pripravite kosilo z nič odpadki ter inovativno in praktično pokažite svojim gostom, kako pripraviti kosilo, ne da bi pri tem nastala odpadna embalaža ali da bi zavrgli hrano. Kosilo z nič odpadki lahko priredite doma, v šolah, vrtcih, na delovnem mestu …

Ponovna uporaba embalaže

Ponovna uporaba embalaže je praktično in učinkovito zmanjševanje odpadne embalaže.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 28 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. ETZO je v letu 2014 prejel nagrado za najboljši okoljski projekt programa LIFE+, V letu 2015 pa je potekal pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta.

Vir:www.bodieko.si 

Spoštovani starši

Obveščamo vas, da je ponovno zaživel TELEFON ZA PSIHOLOŠKO PODPORO
OB EPIDEMIJI COVID-19, ki jo je vzpostavil NIJZ. Telefonska številka je 080 51 00.

Več o psihološki podpori si lahko preberete v tej prilogi.

Vse dobro vam želimo,
Kolektiv vrtca Pedenjped

Knjigovodkinja oskrbnin Alenka Štepic, l. r.

Bullet dokument oranzen  Oglejte si plakat in zloženko.

 

 

 

Spoštovani starši

Posredujemo vam povezavo do 5. Maratona pozitivne psihologije. Zaradi epidemiološke slike se še vedno omejuje zbiranje ljudi, zato je maraton letos organiziran preko Zoom konference. Menimo, da so vsebine zanimive tudi za starše. Predavanja so brezplačna, termine in izvajalce pa lahko izberete TUKAJ. 

S prijaznimi pozdravi,
kolektiv vrtca Pedenjped